Telička bude vytvářet analýzy ve středisku EU

Bývalý český komisař Pavel Telička se v úterý stal externím spolupracovníkem Střediska evropské politiky (EPC). Zmíněné přední analytické pracoviště se v Bruselu zabývá zkoumáním počínání a vývoje Evropské unie. Bývalý český eurokomisař se bude zabývat otázkami směřování společenství.

EPC v dnešním komuniké uvedlo, že získalo do svých řad "významného českého politika". Teličku organizace popsala jako muže, který svou dosavadní profesní dráhu zasvětil Unii a evropské integraci.

První český eurokomisař poté, co jej v Bruselu nahradil expremiér Vladimír Špidla, založil firmu BXL- Consulting. Ta působí v Praze a v Bruselu. Sám Telička svou činnost vloni na podzim popsal jako poradenství.

Jak sdělil nyní ČTK, chce pro EPC pracovat zhruba jeden den v týdnu a bude se soustředit na rozpracovávání budoucího směřování evropské integrace a politik EU.

Záleží mu na tom, aby se v EPC prohlubovala "povaha thinktanku", tedy vědeckého analytického pracoviště. V tom mu mají pomáhat zejména mladí výzkumníci.

NOVINKY

obsah | svět - svet