Telička svede boj o místo "superkomisaře"

Günter Verheugen má nečekanou konkurenci v boji o funkci "superkomisaře" odpovědného za ekonomiku. Zájem o toto místo totiž dal najevo i český komisař Pavel Telička, píše dnes list Financial Times Deutschland.

"Měl bych zájem o místo komisaře odpovědného za ekonomiku," řekl Telička v dnešním vydání deníku. Český komisař je nyní s irským komisařem Davidem Byrnem spoluodpovědný za zdraví a ochranu spotřebitelů. Silná pozice místopředsedy komise odpovědného za ekonomický rozvoj pochází z dílny Velké Británie, Francie a Německa a ostatní státy ji zprvu přijímaly s rozpaky.

Kancléř Gerhard Schröder prosazuje na tuto funkci německého člena komise Güntera Verheugena, doposud odpovědného za rozšíření EU. Přestože člen Evropské komise není zástupcem státu, doufá Berlín, že Němec na této pozici by umožnil brát ohled na problémy největší evropské ekonomiky. Kromě toho by posílil vliv Německa v kolegiu.

Na dotaz po možném vlivu Německa a Francie na vzhled budoucí Evropské komise, která se zformuje pod vedením portugalského expremiéra Josého Barrosa, prohlásil český komisař: "Nejhorší služba, jakou lze předsedovi komise udělat, je předepisovat mu, jak má komise vypadat." Dodal, že by bylo "unfair" si veřejně vytyčovat, jaké kdo chce místo v komisi předtím, než se jej designovaný předseda kolegia zeptá, a podotkl, že má k dispozici četné možnosti včetně svého nynějšího působení.

Nynější Evropská komise skončí své fungování v říjnu. Od listopadu ji nahradí komise pod vedením Barrosa, kterého by měl ve funkci příští týden potvrdit Evropský parlament. Dojde-li k tomu, bude nový šéf komise přes léto sestavovat svůj tým. List píše, že je sporné, zda je Telička pro Verheugena konkurencí. Jako sportovci mu ale nechybí bojovný duch ani ambice a ve své zemi je podle průzkumů veřejného mínění oblíbenější než potenciální nový premiér Stanislav Gross.

Vládní krize v České republice by ale podle FTD mohla dát Teličkově cestě nový směr, přestože jej odstupující vláda Vladimíra Špidly nominovala jako kandidáta do příští EK. "Označení 'nováček' slyší jen nerad. Telička má jasné představy, jak má komise vnitřně pracovat, a jak je nutné zlepšit její obraz navenek," píše Financial Times Deutschland.

(iln)

obsah | svět - svet