Brusel chce Temelín brát jako normu EU

Evropská komise (EK) chce před rozšířením Unie prosadit společné normy pro civilní jadernou bezpečnost. Za měřítko považuje Jadernou elektrárnu Temelín, uvedla včera ČTK s odvoláním na Gillese Ganteleta, mluvčího místopředsedkyně komise Loyoly de Palaciové.

Šéfka jaderného dozoru Dana Drábová je však skeptická, že se takové normy v dohledné době prosadí. Podle Ganteleta současná legislativa EU neumožňuje komisi u členských zemí vymáhat kontroly a opatření v jaderné bezpečnosti, jak se tomu děje u kandidátských zemí. Návrh norem předloží EK před létem nebo začátkem podzimu. Připustil, že není jisté, zda získá podporu v řídícím unijním orgánu - Radě EU. "Když se má dohlížet na Temelín, musí být možné dohlížet také na civilní jaderná zařízení například v Británii a Francii. Mnoho zemí to tak chce, například Nizozemsko," tvrdí Gantelet. Dodal, že Palaciová opakovaně prohlásila: "Temelín již nevyvolává obavy, je jadernou elektrárnou v dobrém stavu a potřebné práce na ní již byly provedeny."

Drábová je skeptická

"Snaha vytvořit jednotný přístup k hodnocení jaderné bezpečnosti je legitimní. Od kandidátů se chce něco, co po členech EU ne. Neexistuje měřítko jaderné bezpečnosti. Je ale otázka, jak rychle se k tomu dospěje, když v členských zemích jsou reaktory různého stáří a typů," řekla včera Právu předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Jaderná bezpečnost je podle ní o kritériích, ne o konkrétních technických postupech. "Moc nevěřím tomu, že se jednotné normy podaří v dohledné době prosadit," míní Drábová.

Silné slovo má MAAE

Nadnárodní dohled provádí Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) se sídlem ve Vídni, která vysílá experty vždy na pozvání dané země. Jejím hlavním úkolem není sledovat bezpečnost elektráren, ale především nakládání s nukleárním materiálem, zda není zneužíván pro vojenské účely. "Nevydává závazné příkazy, ale doporučení. Odpovědnost za bezpečnost je výhradně na jednotlivých zemích. Výkonný mezinárodní dohled sice neexistuje, ale v praxi má MAAE takové postavení, že se její doporučení berou velmi vážně," dodala Drábová. V Temelíně, v Dukovanech a na českém jaderném dozoru bylo za poslední tři roky sedm misí MAAE, což je v Evropě rekord.

"Všechna doporučení se akceptovala," zdůraznila Drábová. Prosazení jednotných norem pro jaderné elektrárny dlouhodobě prosazuje Rakousko, proti jsou atomové velmoci Francie a Velká Británie. Bezpečnost je posuzována vždy podle národních, ne unijních norem, nebo na základě předpisů platných v zemi původu generálního dodavatele technologie. Tak je to například ve Španělsku. "Všechny tyto normy ovšem respektují doporučení MAAE," dodala Drábová.

(gin), PRÁVO

obsah | svět - svet