Pavel Tigrid bude pohřben u Paříže

V chrámu svaté Jenovéfy v obci Héricy nedaleko Paříže se v úterý ve dvě hodiny odpoledne uskuteční poslední rozloučení s významným českým publicistou a exministrem kultury Pavlem Tigridem. Ten zemřel posledního srpnového dne ve Francii ve věku nedožitých 86 let. Podle Mladé fronty Dnes odešel ze světa dobrovolně.

Smutečního obřadu se přímo na místě zúčastní mimo jiné český exprezident Václav Havel, ministr zahraničí Cyril Svoboda, ministr kultury Pavel Dostál, předseda Senátu Petr Pithart, ombudsman Otakar Motejl a další představitelé české politické, kulturní a novinářské obce. Do Francie proto odlétá dnes dopoledne vládní speciální letadlo, jež všechny významné hosty smutečního obřadu dopraví do Paříže.

Poslední hodiny jedné z legend exilové literatury jsou zastíněny tajemstvím. Tigridova manželka Ivana nechce o celé věci příliš mluvit. MfDnes však tvrdí, že zesnulý odešel ze světa kvůli "úbytku psychických a fyzických sil" dobrovolně.

Život v Čechách a Francii

Tigrid, vlastním jménem Pavel Schönfeld, se zapsal do dějin české žurnalistiky především kulturně-politickým čtvrtletníkem Svědectví vydávaným od roku 1956 v USA a poté v letech 1960 až 1990 ve Francii.

Po pádu komunismu se stal poradcem a blízkým spolupracovníkem tehdejšího prezidenta Václava Havla. V letech 1994 až 1996 zastával ve vládě tehdejšího premiéra Václava Klause post ministra kultury.

Po odchodu z politiky žil střídavě v České republice a ve francouzské obci Héricy, asi 70 kilometrů jižně od Paříže.

NOVINKY

obsah | svět - svet