Tlač: Slováci sa hrajú s ohňom

Na začiatku sa to podobalo na zlý žart, píše dnes belgický denník La Libre Belgique v reakcii na zloženie novej slovenskej vlády v článku pod titulkom Keď sa Slováci opäť hrajú s ohňom. Teraz už niet viac pochybností, Robert Fico sa rozhodol zobrať do koalície dve nacionalistické formácie, konštatujú belgické noviny.

Označujú ich za "stranu bývalého diktátorského učňa Vladimíra Mečiara, ktorý sa trocha umúdril a xenofóbnu, homofóbnu, cigánofóbnu stranu SNS, ktorá cíti nostalgiu za klérofašistickým režimom Tisa".

Fico už predložil rozdelenie kresiel, čím sa jeho rozhodnutie zdá byť nezvrátiteľným. Rozhodnutie, ktoré odôvodňuje potrebou dať Slovensku stabilnú vládu schopnú realizovať politiku sociálnej spravodlivosti. La Libre Belgique v článku prináša reakcie slovenských politikov a denníkov, ako aj vyjadrenie ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana, podľa ktorého "stabilnú vládu prijmú naši partneri dobre". Nemyslí si to však štátny tajomník pre európske záležitosti belgického ministerstva zahraničných vecí Didier Donfut, ktorý dal najavo svoje zdesenie a odporúča Ficovi, aby upustil od začlenenia "SNS, klasickej strany extrémnej pravice" do svojej vlády. Malé Slovensko si tak možno opäť vo svojej histórii na seba uplietlo bič, uzatvára La Libre Belgique.

LN: Fico už rozdeľuje ministerstvá, ale zle

Slovensko malo voľby o dva týždne neskôr ako Česko, ale vládu môže mať skôr. Ale najhoršiu z možných. Táto vláda bude výsmechom európskemu Slovensku, ktoré v bolestiach prekonávalo to, čo na ňom napáchali Mečiar a Slota. A to, že títo dvaja páni vo vláde nebudú, nič neznamená. Konštatujú v komentári české Lidové noviny (LN). Stačí sa pozrieť na rozdelenie postov. Mečiarovo HZDS dostane ministerstvo spravodlivosti aby si Mečiar poistil nevyšetrovanie desiatok miliónov na svoju vilu a exšéf tajnej služby Ivan Lexa to, že únos syna prezidenta Kováča nebude opäť otvorený.

Slotova SNS sa opäť bude môcť ukojiť rušením maďarských menšinových škôl na juhu Slovenska, čo nacionalistami ovládané ministerstvo školstva nebude váhať iniciovať.

Fico berie zvyšok a bude môcť presadzovať svoj program. Ten bude ľavicový iba do momentu, než jeho Smer európski socialisti zo svojich radov vylúčia. Potom sa Fico vráti k svojim skutočným záujmom. Tie, na rozdiel od Mačiara a Slotu, ešte nepoznáme. Rovnako, ako sa v stredu ukázalo, že ešte nepoznáme Roberta Fica, uzatvárajú LN.

SR budú vládnuť dve extrémistické strany

Smer si pozval na vytvorenie novej vlády ultrapravicovú SNS a HZDS, píše vydanie nemeckého mienkotvorného denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Slovenskú národnú stranu charakterizujú noviny ako pravicovoradikálnu antsemitskú stranu nepriateľskú vči menšinám, založenú po páde komunizmu v tradíciách slovenského fašizmu.

Druhým Ficovým partnerom je Vladimír Mečiar, ktorý už Slovensko svojím autoritatívnym kurzom priviedol raz do medzinárodnej izolácie. Mečiarovi možno ďakovať, že Slovensko bolo dlhé roky odpojené od európskej integrácie, dodávajú noviny.

K vytvoreniu vlády, ktorej súčasťou budú aj slovenskí pravicoví a ľavicoví extrémisti, prispelo taktiež správanie sa KDH, dodáva FAZ.

Na jednej strane existovali v KDH námietky voči zväzku so Smerom-SD za prítomnosti SMK, o ktoré sa Fico usiloval najskôr, na druhej strane odmietlo KDH akúkoľvek spoluprácu s Mečiarom. Bol to napokon terajší premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý navrhol rozšírenie koalície svojej SDKÚ s SMK a KDH o HZDS-ĽS. Bolo by to politické riešenie, ktoré by umožňovalo zabezpečiť reformy na Slovensku a pokračovať v tom, čo krajine prinieslo celosvetové uznanie a mohutný hospodársky rast, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Vytváraniu novej vládnej koalície na Slovensku venuje pozornosť aj ďalší nemecký denník - Süddeutsche Zeitung. Noviny konštatujú, že po úspechu v parlamentných voľbách chce Smer realizovať na Slovensku vopred avizovanú politickú zmenu a vytvoriť trojkoalíciu "s dvoma kontroverznými pravicovými stranami SNS a HZDS."

S najsilnejším odporom sa - podľa denníka - stretáva skutočnosť, že súčasťou novej vlády bude SNS, ktorej vodca Ján Slota vynikol opakovane vulgárnymi výpadmi proti Maďarom, Rómom a židom. Slotova strana bola v rokoch 1994 až 1998 súčasťou vládnej koalície s HZDS a ZRS, ktorá doviedla Slovensko do izolácie a pribrzdila jeho prijatie do EÚ a NATO.

Kým v terajších voľbách dostalo HZDS iba 8,8 percenta hlasov, získala Slotova SNS 11,7 percent hlasov a stala sa tak treťou najsilnejšou stranou na Slovensku. Voči novej koalícii vyjadrila námietky nielen časť domácich politikov, ale aj zahraničie, konkrétne socialisti v Európskom parlamente, píše SZ.

TASR

obsah | svět - svet