USA ruší pro Čechy bezvízový transit svými letišti

Čeští turisté cestující od středy 6. 8. 2003 do Spojených států musí mít bezpodmínečně udělená víza. Nově se opatření týká i našich občanů, kteří přes letiště v USA jen projíždějí. Bílý dům totiž od druhého srpna odstoupil z obav z teroristických útoků od dohod umožňujících volný bezvízový transit svými letišti. Opatření oznámilo v úterý americké velvyslanectví v Praze.

Cestující z České republiky, kteří letenky zakoupili letos před dvacátým čtvrtým červencem a plánují skutečně Spojenými státy pouze projíždět do třetí země a stihnou vše do pátého srpna do dvanácti hodin a jedné minuty místního času, k tranzitu vízum stále nepotřebují.

Jakékoliv další lety po tomto datu však už vízové povinnosti podléhají. Češi, kteří již v minulých týdnech, měsících přes USA vycestovali, se mohou přes Spojené státy do devátého srpna do jedenácti hodin dopoledne místního času rovněž vrátit.

Poplatek a postup při podání žádosti o udělení víza do USA je stejný jako u ostatních typů víz. Vyřídí je během několika týdnů americké velvyslanectví v Praze.

NOVINKY

obsah | svět - svet