Visegrádská čtyřka se vzepřela Bruselu

Premiéři visegrádské skupiny 29. 6. 2002 v Ostřihomi oznámili, že by jejich země nemohly vstoupit do Evropské unie v případě, že by byly nuceny se hned po vstupu stát čistými plátci do společného rozpočtu, tj. že by dávaly do rozpočtu Evropské unie více, než by z něho dostávaly.

Premiéři ČR, Maďarska, Polska a Slovenska zdůraznili, že není možné, aby nové státy sponzorovaly bohatší členské země. "Noví členové by měli mít stejné šance jako ti, kteří už v Unii jsou," řekl polský premiér Leszek Miller, který dal také jasně najevo, že nemůže dojít k rozšíření EU bez Polska. "Měnová unie je nemyslitelná bez Německa, rozšíření Unie je nemyslitelné bez Polska," prohlásil Miller. Maďarský premiér Péter Medgyessy doplnil, že nové členské země Unie nemohou souhlasit ani se sedmiletým přechodným obdobím, než zemědělci nových zemí dostanou subvence v plné výši. "Shodli jsme se, že přechodné období musí být zkráceno," uvedl Medgyessy.

"Ještě je dost prostoru pro jednání. Není třeba rezignovat," dodal slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Premiéři Polska, Maďarska a ČR opětovně vyjádřili podporu kandidatuře Slovenska na vstup do NATO. "Je v našem zájmu, aby se demokratické Slovensko stalo členem Aliance," zdůraznil Medgyessy. Premiéři Visegrádu se sešli poprvé od února, kdy bývalý maďarský premiér Viktor Orbán vyzval ke zrušení dekretů prezidenta Beneše.

"O této otázce jsme vůbec nehovořili," konstatoval Zeman, který se na summitu loučil se svými partnery. "Minulostí se už zabývat nebudeme a hledíme do budoucnosti," doplnil maďarský premiér. V zájmu lepší informovanosti bude zřízen internetový portál V4. Pro účinnou podporu společných aktivit zvýší všechny země své příspěvky do Visegrádského fondu o 100 tisíc eur. Spolupráce zemí V4 by měla pokračovat i po vstupu těchto států do EU.

"Příkladem výhodnosti užších kontaktů zemí jednoho regionu jsou pro nás státy Beneluxu," připomněl Dzurinda.

IVAN VILČEK, PRÁVO

obsah | svět - svet