Vaidišová vyhrála v patnácti letech druhý turnaj v kariéře

Patnáctiletá česká tenistka Nicole Vaidišová proměnila v Taškentu v titul i svou druhou finálovou účast na turnaji WTA. Talentovaná juniorka dnes zdolala v uzbecké metropoli Francouzku Virginii Razzanovou 5:7, 6:3, 6:2. Poprvé se aidišová z turnajového prvenství mezi profesionálkami radovala v srpnu ve Vancouveru.

Více než jeden turnajový triumf v sezoně dokázala Vaidišová získat jako první česká tenistka po šesti letech. Navázala tak na Janu Novotnou, která v roce 1998 ve své nejlepší formě vyhrála vedle Wimbledonu i turnaje v Linci, Eastbourne a Praze.

Nerada prohrává

"Musím přiznat, že jsem doufala v dobrý start na ženské tour a mám radost. Je to super!" čišelo z Vaidišové velké sebevědomí v telefonickém rozhovoru pro ČTK. Ani si nepřipouštěla, že by třeba z osmi povolených startů na turnajích WTA nevyhrála ani jeden zápas. "O tom jsem vůbec nepřemýšlela. Nerada prohrávám," uvedla tenistka.

Vaidišová vyhrála první turnaj WTA Tour v srpnu ve Vancouveru a o dva měsíce později se radovala znovu. "Nedá se to porovnat. Poprvé to je jenom jednou, ale tohle zas byl o něco větší turnaj a lepší hráčky," uvedla rodačka z německého Norimberku, kde žila do šesti let, než se s matkou vrátily do Prahy.

V žebříčku WTA se nejlepší česká juniorka uplynulého roku posune poprvé do stovky. Podle odhadů ji výhra v Taškentu katapultuje ze 103. místa k osmdesátce. Splní si tak svůj cíl na začátku sezony. "Tenkrát to bylo odvážné tvrzení a mám z toho radost. Člověk si přeci má dávat vysoké cíle, a proto nebudu skromná," řekla.

Finále nenasazených

Na finále v uzbecké metropoli proti Razzanové si Vaidišová věřila. "A proto bylo těžší psychicky. Věděla jsem, že můžu vyhrát," řekla. V první sadě se nedokázala uvolnit, kazila na returnu a set ztratila. "Ona hrála chytře a účelně," uvedla.

Jednadvacetiletá francouzská tenistka hrála ve finále poprvé v kariéře. Premiérového vítězství se však Razzanová v duelu dvou nenasazených hráček nedočkala.

Utkání se zlomilo ve druhém setu, když se Vaidišová dostala do vedení 5:3. Pak měla utkání pevně v moci. Francouzce nepomohlo ani ošetření a pauza na toaletu. "Měla jsem větší vůli vyhrát a ve druhém a třetím setu jsem začala hrát normálně," řekla Vaidišová krátce poté, co dostala jako součást odměny uzbecký národní kroj.

Na okruhu WTA se letos ještě objeví začátkem listopadu na turnaji ve Philadelphii. Kvůli věkovému limitu může hrát letos jen osm turnajů WTA, do čehož se nepočítají grandslamy.

Svými výkony si zajistila přímou účast na lednovém Australian Open. "Už se tam moc těším," byla plná energie před tréninkem na Floridě. V Čechách se objeví krátce na vyhlášení ankety Zlatý kanár.

Účinkování Vaidišové na WTA Tour:

Acapulco (dotace 170.000 dolarů) - čtvrtfinále,
Miami (3,06 mil.) - 1. kolo,
French Open - 3. kolo kvalifikace,
Wimbledon - 1. kolo kvalifikace,
Vancouver (110.000) - vyhrála,
US Open - 1. kolo,
Tokio (170.000) - čtvrtfinále,
Taškent (140.000) - vyhrála.

LIDOVKY

obsah | svět - svet