Brankář Vaniak si vychytal titul mistra světa

Olomoucký brankář Martin Vaniak se stal neoficiálním mistrem světa v chytání trestných kopů. Jako trofej si ze soutěže ve španělské Marbelle čtyřiatřicetiletý fotbalista odveze luxusní vůz značky Kia. Ve čtvrtečním finále Vaniak obdržel z šestatřiceti střel ze vzdálenosti šestnácti, osmnácti a dvaceti metrů pouze dvě branky. Mezi střelci vyhrál Turek Ugur Yildirim z nizozemského Heerenveenu.

Na druhém místě skončil v soutěži brankářů Španěl Santiago Caňizares, který inkasoval o jeden gól více. Mezi střelci vyhrál Turek Ugur Yildirim z nizozemského Heerenveenu, který dal tři branky a získal 25 bodů. Vaniak byl nejlepší už ve středečním semifinále, kde inkasoval pouze třikrát. Pořadatelé původně určili, že postoupí do finále dva brankáři. Společně s Vaniakem si vybojoval postup ještě Brazilec Da Silva. Jenže před odpoledním rozlosováním nastala změna a počet finalistů se zdvojnásobil - šanci bojovat o vítězství dostali ještě Caňizares a Egypťan Saíd.

"Organizátoři nakonec rozhodli, že na každého brankáře budou střílet dva vylosovaní hráči. Z každé mety šest střel, dohromady tedy od jednoho hráče osmnáct a celkově šestatřicet střel," uvedl v telefonickém rozhovoru s ČTK Vaniak, na kterého stříleli Benjamin Zarandona z Betisu Sevilla a Constantin Galca ze španělské Almerie. Na divokou kartu ve finále startoval i hvězdný Francouz Zinedine Zidane, který dal pouze jednu branku a obsadil šesté místo. "Čeká mě poněkud hektická noc. Po finále následuje recepce a už v pět hodin ráno musím jet na letiště. Ale trmácení určitě stálo za to, neboť takový výsledek je velkým bodem mé brankářské kariéry," dodal Vaniak.

NOVINKY

obsah | svět - svet