Česko vyznamená ruské válečné veterány

Ruští veteráni z druhé světové války dostanou od České republiky pamětní medaile. V Moskvě je bývalým vojákům, kteří se podíleli na osvobození Československa, předá náměstkyně ministra obrany Jaroslava Přibylová. Do ruské metropole odlétá česká delegace dnes.

"Veteráni obdrží pamětní medaile k šedesátému výročí ukončení druhé světové války," uvedl Petr Majer z tiskové služby ministerstva obrany.

Náměstkyně ministra obrany Jaroslava Přibylová se v Moskvě setká s veterány a s představiteli organizace Vojennyje memorialy.

Podobně letos v dubnu vyznamenala ruská strana všechny účastníky bojů na východní frontě. Partyzáni a příslušníci 1. československého armádního sboru tehdy obdrželi během oslav konce druhé světové války pamětní medaile, o jejichž udělení rozhodl přímo ruský prezident Vladimir Putin.

Kromě předání pamětních medailí by česká delegace měla v Rusku jednat o válečných hrobech československých vojáků a obnově památníků.

Na opravy hrobů českých vojáků, kteří zahynuli v Rusku za první a druhé světové války, totiž přispívá český stát. Pět milionů korun už české ministerstvo obrany věnovalo na opravu hřbitova a památníku československých legionářů ve Vladivostoku. Tamní obnova 120 hrobů a společné mohyly je po dvou letech prakticky hotová. Obnovou by měl projít i vojenský hřbitov v Buzuluku, kde je pochováno asi 60 českých vojáků ze skupiny generála Ludvíka Svobody, který zde v letech 1942 až 1943 formoval československý armádní sbor.

Podle Petra Majera z tiskové služby ministerstva obrany, má česká armáda zájem opravit i další lokality spjaté s československou vojenskou historií. Ve spolupráci se Slovenskem by měl být opraven hřbitov v Krasnojarsku a do budoucna i památník v Jekatěrinburgu.

(inc)

obsah | svět - svet