Vídeň asi přijme české pečovatelky

Pečovatelská služba by se mohla stát prvním oborem, v kterém by mohli Češi v Rakousku legálně pracovat. A to navzdory trvajícímu přechodnému období omezujícímu vstup na zdejší pracovní trh. To by Rakousko chtělo zachovat až do roku 2011. Už nyní ale zvažuje, že by povolilo práci dosud nelegálních pečovatelek.

Skandál s ilegálními pečovatelkami zejména z Česka momentálně hýbe Rakouskem. Ty v zemi pracují za nízkou mzdu a z jejich práce profitují zejména zprostředkovatelské agentury, které si za své služby účtují až 1000 eur na osobu. Rakousko, které se potýká s nedostatkem zdravotnického personálu, nyní řeší jak se s problémem nelegálních východoevropských pomocnic vypořádat.

Podle odhadů jich v zemi načerno pracuje 20 až 40 tisíc - na prvním místě jsou uváděny pečovatelky z Česka. Rakouská vláda si přitom začíná uvědomovat, že levnou práci z nových členských států potřebuje. Většina důchodců, kteří nepřetržitou pečovatelskou službu využívají, si nemůže rakouskou pečovatelku dovolit. Na omezení pracovního trhu tak doplácejí staří lidé, kterým za najmutí nelegální pečovatelky hrozí pokuta ve výši tisíc eur.

70 procent Rakušanů je pro výjimku

Rakouská lidová strana kancléře Wolfganga Schüssela chystá kvůli pečovatelkám mimořádné jednání, s návrhy na řešení by měla přijít do října. Pro pootevření dveří cizí pracovní síle se překvapivě vyjádřil i šéf krajně pravicové strany Svobodných Heinz-Christian Strache. Podle něj byl problém dlouho opomíjen a vláda v tomto ohledu zcela selhala.

Pro zvolnění přístupu je i většina Rakušanů. Podle průzkumu veřejného mínění listu Der Standard by pro udělení výjimky pro pečovatelky bylo 70 procent obyvatel, pouze 20 procent se vyslovilo proti.

Kancléře Schüssela se skandál s nelegálními pečovatelkami osobně týká. Objevily se totiž informace o tom, že o jeho tchýni se starala právě nelegálně zaměstnaná pečovatelka ze Slovenska. Podle Schüsselovy mluvčí na tom ale kancléř nenese žádnou vinu. Pečovatelku prý sehnala jeho švagrová, a to přes charitativní organizaci Spolek Sv. Alžběty, který jí doporučila nemocnice.

Vedoucí pracovník spolku Harald Drescher ale později pro rakouská média přiznal, že jeho organizace zprostředkovává pečovatelky z východní Evropy, které v Rakousku pracují načerno. "Ošetřujeme dokonce lidi z nejvyšších politických kruhů. Tedy i tam, kde příbuzní dobře znají celý systém," citoval Dreschera rakouský list Kurier.

Případu se ihned chytla rakouská opozice, sociální demokraté žádají okamžité vysvětlení, "protože Rakušané se oprávněně ptají, zda kancléř nechtěl ilegálními opatřeními obejít nedostatek pečovatelských sil".

KLÁRA TYLOVÁ

obsah | svět - svet