Česko si v Bruselu stěžovalo na vízovou diskriminaci

Evropská komise zkoumá českou stížnost na Spojené státy, Austrálii, Kanadu, Brazílii a sultanát Brunej. Českým občanům totiž stále znemožňují vstup na své území bez platných víz, ačkoli jejich občané při cestování do ČR víza nepotřebují. Očekává se, že EK odpoví v polovině ledna.

"Česko si stěžuje na nerovnoprávné zacházení některých zemí se státy EU, které by správně měly mít všechny stejné postavení. Komise musí do tří měsíců (od říjnového podání stížnosti) vypracovat dobrozdání a předat ho Radě ministrů EU," řekl Karel Kovanda, zástupce generálního ředitele pro vnější vztahy v Evropské komisi. Nebyl ochoten popsat, jakým směrem se ubírají úvahy evropské exekutivy. "Nepředbíhejme," poznamenal jen. Usoudil nicméně, že projednávání této věci v EU vyvolává tlak, který třetí státy cítí. Kanada například vydávání víz maximálně zrychluje a usnadňuje. "Snaží se být co nejvstřícnější," řekl.

Uznal ovšem, že se sotva v dohledné době povede přimět Spojené státy, aby postupovaly vůči všem 25 členským zemím EU stejně. "Mají seznam kroků pro každou zemi, které musí postupně individuálně naplnit. Teprve pak se dostaneme do situace, kdy se všech pětadvacet bude ze strany Američanů těšit stejnému zacházení," uvedl. Komise se zdaleka nebude vyjadřovat jen k Česku; podobné potíže mají všichni nováčkové v unii. Spojené státy dnes uplatňují vízovou povinnost na občany všech nových zemí kromě Slovinska, a také na Řeky.

Austrálie požaduje od starých zemí EU rychlá "internetová" víza, občany nových členských zemí unie podrobuje ovšem klasické vízové proceduře. Z prohlášení odevzdaných Radě EU v první říjnové dekádě vyplývá, že i Německo, Itálie či Portugalsko mají problém s Brunejí.

Odvetné opatření je nežádoucí

EK bude členské státy informovat o situaci a vyhlídkách na zlepšení. Podle nejmenovaného vnitřního zdroje zdůrazní zájem o to, aby třetí země zacházely se všemi lidmi z EU stejně.

"Je však nepravděpodobné, že by šla až po krajní návrh odvetných opatření, tím spíš, že by pro takový postup sotva získala souhlas Rady EU," uvedl zdroj. Typickým odvetným opatřením by teoreticky mohlo být znovuzavedení víz všemi členy EU vůči zemím, které nepraktikují vůči všem 25 plnou reciprocitu.

Komise podle zasvěceného diplomatického zdroje nevěří, že by ČR splnila nedávnou hrozbu ministra zahraničí Cyrila Svobody, vystoupila ze společné vízové politiky a zavedla víza vůči Kanadě.

"Bylo by to nežádoucí a zjitřilo by to politickou citlivost této otázky, tím spíš, že Praha mluví o Kanadě a nikoli o Spojených státech. Dnešní dojem je ten, že Kanaďané budou v této věci dál kopírovat Američany," uvedl zdroj. Výsledkem bude pravděpodobně diferencované vystupňování politického tlaku, které se dosud osvědčuje jako sice pomalá, ale účinná metoda. "Kdyby nebylo postoje EU, ležela by dohoda o bezvízovém styku mezi ČR a Brazílií ještě u ledu. Takto již mohla být schválena, takže do Brazílie budou Češi jezdit bez víz," uvedl nejmenovaný český expert.

ČTK

obsah | svět - svet