Vojaci SR ostanú v Iraku, kým bude treba

Vyše stočlenná jednotka slovenských ženistov zostane v Iraku podľa ministra zahraničných vecí Eduarda Kukana tak dlho, dokiaľ tam bude užitočná.

"Naši vojaci tam budú dovtedy, dokiaľ nás iracká vláda bude žiadať, aby tam zostali," uviedol Kukan. Minister však nepredpokladá, že by slovenský kontingent pôsobil v Iraku viacero rokov.

Pozitívne vníma šéf slovenskej diplomacie tohtotýždňové rozhodnutie Bezpečnostnej rady OSN predĺžiť mandát na pôsobenie medzinárodných síl pod vedením USA v Iraku o ďalších 12 mesiacov.

"Rezolúcia Bezpečnostnej rady spolu s požiadavkou irackej vlády, aby tam medzinárodné sily zostali, vytvára nespochybniteľný právny rámec pre ich pôsobenie," uviedol Kukan.

Podľa neho tak ide o ďalší podporný argument pre pôsobenie slovenských ženistov v tejto krajine. "Je to vlastne to, po čom volali aj niektoré naše opozičné politické strany," dodal.

Národná rada SR schválila vyslanie 110-člennej slovenskej jednotky bez časového limitu, v Iraku pôsobí kontingent od júla 2003 a jeho hlavnou úlohou sú odmínovacie práce.

SME

obsah | svět - svet