Zahraniční Slováci volili zväčša SDKÚ

SDKÚ-DS volila takmer polovica (49 percent) zahraničných Slovákov, ktorí celkovo poslali do sobotných volieb do NR SR 541 platných hlasov. V preferenciách zahraničných Slovákov SDKÚ-DS s 265 hlasmi výrazne predstihla svojho rivala Smer-SD, ktorých volilo 13,5 percenta v podobe 73 hlasujúcich.

Na treťom mieste je KDH s deviatimi percentami a priazňou 49 zahraničných voličov, na štvrtom SMK so 7,4 percentami a 40 voličmi. SNS si prialo vidieť v parlamente 5,9 percenta, teda 32 zahraničných voličov, ĽS-HZDS päť percent, teda 27 voličov, Slobodné fórum 4,1 percenta, teda 22 hlasujúcich. Ostatné strany získali menej ako dve percentá preferencií, teda desať a menej hlasov.

O voľbu poštou prejavilo záujem 582 Slovákov s trvalým pobytom v zahraničí, ktorí mali prvýkrát možnosť zapojiť sa do rozhodovania o kreslách v Národnej rade SR. Najviac žiadostí o poslanie hlasovacích lístkov prišlo z Čiech, ale hlásili sa aj voliči z USA, Kanady, Mexika, Kuvajtu, Izraela či Nového Zélandu. Na Slovensko sa vrátilo 543 obálok, v nich bolo 541 platných hlasov, účasť bola 93 percent voličov. Predbežné neoficiálne výsledky voľby poštou zo zahraničia, v ktorej hlasovali občania bez trvalého pobytu na území SR.

TASR

obsah | svět - svet