Po voľbách na Slovensku je zahraničie v šoku, ale zatiaľ mlčí

Zahraničie je z výsledkov prvého kola prezidentských volieb prekvapené až šokované, ale komentovať ho nechce.

"Sme trochu prekvapení a sklamaní, výsledky nie sú príliš dobrým signálom, ale nerobíme z toho tragédiu," povedal TASR diplomatický zdroj NATO, ktorý si neželal byť menovaný. Naznačil tiež, že aliancia nemá na expremiéra práve najlepšie spomienky.

Podobne sa pre SME vyjadril aj poslanec Európskeho parlamentu, ktorý chcel zostať v anonymite. "Mysleli sme si, že boj sa bude odohrávať medzi Kukanom a Mečiarom. Kukan sa nám zdal ako najlepšia alternatíva." Povedal tiež, že neočakáva, že únia bude výsledky prvého kola volieb komentovať. "Je to vnútorná vec Slovenska." Podľa neho by akýkoľvek komentár únie skôr poškodil ako pomohol.

Spravodajca Európskeho parlamentu pre Slovensko Jan Marinus Wiersma TASR povedal, že je sklamaný, že Slováci si v druhom kole budú vyberať z dvoch kandidátov, ktorí pochádzajú z HZDS a boli do roku 1998 súčasťou problematickej vládnucej elity.

Europoslanec, ale aj zdroje Európskej komisie citované TASR zhodne naznačujú, že hlava štátu nie je pre svoje pomerne symbolické právomoci pre európsku exekutívu až taká zásadná.

Potichu sa špekuluje, či je možné, že by Európa zareagovala sankciami podľa vzoru Rakúska, ktoré sa dostalo do izolácie po vstupe Haiderovej strany do vlády. Podľa expertov je to možné len v prípade, ak sa prezidentom stane Mečiar a "nebude sa krotiť".

Väčšina analytikov naznačuje, že ak by sa stal prezidentom Gašparovič, nebol by to až taký vyhranený problém. "Všetci na Slovensku sú si vedomí, že je to otázka reputácie, a Vladimír Mečiar je v Bruseli horšie zapísaný ako Ivan Gašparovič," povedal Wiersma.

"Gašparovič je zo zahraničnopolitického hľadiska menším problémom: vyzerá celkom prezidentsky a ľudia ho hlavne nepoznajú. Jeho príbeh spolupráce s Mečiarom je pre cudzincov príliš komplikovaný," povedala pre SME britská politologička Karren Hendersonová.

Ani v prípade, že sa stane prezidentom Mečiar však nie je isté, že Európa naozaj tvrdo zareaguje. Proti európskym sankciám hovorí podľa analytika Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Iva Samsona práve skúsenosť s Rakúskom: táto taktika sa ukázala ako nie veľmi efektívna.

Hendersonová navyše pripomína, že európska politika sa za posledných 6 - 7 rokov zmenila. "Lídrami už nie sú ľudia ako Helmut Kohl, ktorý mal dôvody nestretnúť sa s Mečiarom. A v konečnom dôsledku Mečiar nie je až taký zlý. Slovensko aj s Mečiarom sa nedá porovnávať so Srbskom, ktoré nechce vydať vojnových zločincov."

Reakcie susedov

Vladimír Špidla, český premiér: "Prekvapilo ma, že do druhého kola sa nedostal pán Kukan. Voľby na Slovensku sú voľbami priamymi a ja nepochybujem o tom, že akýkoľvek prezident bude aj naďalej rozvíjať dobré česko-slovenské vzťahy."

Vzhľadom na neplatnosť referenda sa český premiér domnieva, že kabinet má teraz silnejšiu pozíciu. Cyril Svoboda, český minister zahraničia: nechcel voľby komentovať. Prostredníctvom hovorcu len odkázal: "Majú to v rukách slovenskí voliči, majú právo vybrať si svojho prezidenta."

István Szent-Iványi, predseda integračného výboru maďarského parlamentu: "Znamená to, že si občania Slovenska musia vybrať z dvoch zlých možností a je ťažké rozhodnúť sa, ktorá je menšia."

"Slovensko-maďarské vzťahy sa v poslednom čase odohrávali na vládnej úrovni a na to tieto výsledky nemajú vplyv. Prezident, ktorý by sa plietol do zahraničnej politiky alebo by mal aj smerom dovnútra nacionalistické vyhlásenia, by bol samozrejme pre oba štáty zlý."

Zsolt Németh, predseda zahraničného výboru: "Dúfam, že výsledok prinúti slovenské demokratické sily zamyslieť sa. Ak by nebolo ich rozdelenia, nemuseli by občania mať na výber medzi Mečiarom a Gašparovičom." "Z hľadiska slovensko-maďarských vzťahov je nepochybné, že ani Mečiar, ani Gašparovič neveštia nič pozitívne v situácii, keď sa v rámci európskej integrácie otvárajú možnosti prehĺbenia vzťahov oboch krajín."


Médiá o nás znovu hovoria ako za Mečiara

Svetové médiá o Slovensku v posledných hodinách nehovorili o tigrovi strednej Európy, odvážnych reformách a ďalších významných investíciách. Písali o bývalom boxerovi, autoritárstve, diplomatickom vyvrheľovi, nacionalizme a premárnených šanciach na vstup do Európskej únie. Opakuje sa tak situácia z rokov 1994 - 1998, keď sa o Slovensku písalo hlavne v negatívnych súvislostiach.

O udalostiach na Slovensku okrem agentúr informovali aj televízie CNN či BBC. Obraz Slovenska ako krajiny, ktorá pracuje na reformách a otvára sa svetu, môže byť podľa analytičky Heather Grabbe poškodený. Podľa politologičky z univerzity v Leicestri Karen Hendersonovej to také vážne nebude: "Opäť sa vrátia všetky tie príbehy o autokratickom boxerovi. Po dvoch, troch dňoch sa to však vytratí. Jedine, že by Mečiar urobil niečo s nádychom senzácie."

Televízia Euronews financovaná Európskou úniou napríklad upozornila na "pozoruhodný návrat bývalého premiéra, ktorého únia v uplynulých desaťročiach kritizovala za ignorovanie ľudských práv". Pripomenula Mečiarove prešľapy: manipuláciu parlamentu, volebných zákonov, médií či tajnej služby, ktoré viedli k odmietnutiu slovenskej prihlášky do únie. Spomenula tiež angažovanie hviezd šoubiznisu v Mečiarovej kampani pred parlamentnými voľbami v roku 2002.

Britská verejnoprávna BBC, ktorá zvyčajne opatrne narába s "nespravodajskými" hodnotiacimi prívlastkami v prvej vete podtitulku správy o voľbách na Slovensku hovorí na svojom internetovom serveri o Mečiarovi ako o bývalom autoritárskom premiérovi. V texte správy však používa slovo kontroverzný.

Agentúra Reuters podobne ako americká AP v súvislosti s návratom Mečiara spomína, že ide o "veľké rozpaky" pre vládu Mikuláša Dzurindu. Tie sú o to väčšie, že o necelý mesiac Slovensko vstúpi do Európskej únie. AP cituje Mečiara, ktorý tvrdí, že jeho postoje k únii a NATO v minulosti boli Západom "zle pochopené" a že vždy podporoval členstvo v týchto organizáciách.

AP ako jediná svetová agentúra tiež spomína bývalého veľvyslanca v USA Martina Bútoru.

O Kukanovi hovorí, že sa prezentoval ako diplomat s mnohými zahraničnými kontaktmi.

O Kukanovej prehre svetové médiá hovoria ako o prekvapení, hlavne preto, že bol mesiace na čele predvolebných odhadov. Televízia Euronews odvysielala, že "Kukan bol neslávne knokautovaný". Podľa rakúskej agentúry APA sa pod Kukanovu prehru podpísala klesajúca popularita SDKÚ.

Gašparovič je pre svetové médiá pomerne neznámy a viac informácií o ňom prinášajú tie agentúry, ktoré majú prispievateľov aj zo Slovenska.

Opisujú ho ako bývalého Mečiarovho spojenca a neskôr oponenta. Reuters o ňom tvrdí, že je to "populistický bývalý generálny prokurátor".

(mik, kos, pm), PRAVDA

obsah | svět - svet