Kuba zakázala 'kontrarevoluční' oslavy českého svátku

Recepce organizovaná u příležitosti 87. výročí vzniku samostatného československého státu, která se měla konat v pátek v luxusním hotelu v Havaně, byla zakázána. Místní úřady ji totiž kvůli účasti členek sdružení Dámy v bílém, tedy manželek a blízkých kubánských politických vězňů, označily za "kontrarevoluční akci".

Hosté, kteří se dostavili v pátek večer do luxusního španělsko-kubánského hotelu, byli u vchodu informováni, že recepce byla zrušena a přemístěna do rezidence českého velvyslance Petra Stieglera.

"Byl jsem ve 14:30 hodin vedením hotelu informován, že hotel nemůže být místem kontrarevolučních aktivit," řekl velvyslanec. Improvizované recepce v jeho rezidenci se zúčastnila řada velvyslanců evropských zemí. Byla mezi nimi i dvacítka "dam v bílém", jak jsou nazývány ženy vězněných kubánských disidentů, protože se na veřejnosti často objevují v bílých šatech, tedy v barvě naděje.

Česká republika obvykle zve přestavitele kubánské vlády i občanské společnosti, mezi nimi i disidenty, na oslavy státních svátků. Kubánští představitelé ale pozvání tohoto typu systematicky bojkotují.

Fidel proti Reportérům bez hranic

Kubánský prezident Fidel Castro zhruba v době, kdy se konala recepce, na jednom mítinku obvinil Evropskou unii z pokrytectví ohledně dodržování lidských práv. Zejména se pustil do mezinárodní organizace Reportéři bez hranic, jejíž členy označil za "novináře bez studu". Tato nevládní organizace se nedávno stala nositelem Sacharovovy ceny za podporu lidských práv. Cenu, kterou uděluje Evropský parlament, dostaly i Dámy v bílém a nigerijská obhájkyně lidských práv Hauwa Ibrahimová.

Socialistické Československo bývalo jedním z hlavních spojenců Kuby, po jeho rozpadu začala Česká republika otevřeně kritizovat Castrův režim a mezi oběma zeměmi nyní panuje napětí. V rámci EU česká diplomacie vystupuje proti smířlivým postojům některých evropských zemí k diktátorskému režimu na Kubě. Česku se v minulosti rovněž podařilo prosadit v OSN rezoluce poukazující na nedodržování lidských práv na Kubě.

ČTK

obsah | svět - svet