Západ sa teší: Mečiar prehral

Politici v Českej republike si vydýchli, že Vladimír Mečiar nezloží prezidentskú prísahu. NATO a Európska únia výsledky volieb zatiaľ oficiálne nezhodnotili. Z diplomatických zdrojov aliancie je však cítiť, ako jej odľahlo, že Slováci si radšej vybrali Ivana Gašparoviča.

Gašparovič je lepší

"Väčšina ľudí povie: nie je to Mečiar, a to je dobre," opísal reakciu predstaviteľov aliancie diplomatický zdroj NATO, ktorý si neželal byť menovaný. "Mečiar by okamžite vytvoril isté spojitosti s minulosťou, keď mala aliancia so Slovenskom problémy," doplnil. Skutočnosť, že Gašparovič bol v minulosti Mečiarovým spojencom, nemá podľa tohto zdroja až taký význam. "Záleží na tom, ako tú osobu vnímajú, a to je v prípade Gašparoviča lepšie," dodal zdroj NATO. "Asi veľa ľudí si oddýchlo, že nebol zvolený Mečiar, ale je to najskôr aj preto, že nevedia, čo bol Gašparovič zač. Tí, ktorí sa vyznajú v slovenskej politike, si myslia svoje," uviedol iný zdroj z aliancie. Oficiálne však NATO nebude výsledok volieb komentovať, pretože to nemá vo zvyku.

EÚ: Je to vaša vec

Ani EÚ sa nechce miešať do záležitostí Slovenska. "Rešpektujeme voľbu, je to vaša vnútorná vec," zaznelo zo zdrojov Európskej komisie.

Česi sú spokojní

Radosť z Mečiarovej prehry dávajú otvorene najavo českí politici.

"Slovenskí voliči sa zvolením Gašparoviča rozhodli pre lepší zahraničnopolitický obraz svojej krajiny," povedal sociálny demokrat Ľubomír Zaorálek, predseda Poslaneckej snemovne. Výhra Mečiara by podľa neho sťažila vnímanie Slovenska v Európe aj vo svete.

Predseda Senátu Petr Pithart sa vyjadril podobne: "Voľba Gašparoviča je zrozumiteľná a ten, kto pozná históriu samostatnej Slovenskej republiky, zistí, čo Slováci povedali sebe a svetu."

Český prezident Václav Klaus sa vyhol hodnoteniu, kto by bol lepšou hlavou štátu. "Občan rozhodol. Tak to na svete má byť a tak to bolo aj na Slovensku," poznamenal k Mečiarovej prehre. Gašparovičovi ako víťazovi zablahoželal slovami, aby jeho pôsobenie bolo prospešné pre Slovensko aj pre vzťahy s Českou republikou. Klaus sa pozastavil nad volebnou účasťou: "Keby to bolo 30 percent, potom by som si kládol otázku nad zmysluplnosťou priamej voľby prezidenta," poznamenal s tým, že účasť nad 40 percent sa dostáva k európskemu alebo americkému normálu.

Český exprezident Václav Havel popri hodnotení slovenských volieb nezabudol vyzdvihnúť silu demokracie: " Vždy som veril a verím v demokratický potenciál slovenského národa, a teda verím, že sa so situáciou vyrovná.

Kovács by chcel Kukana?

Maďarsko bude spolupracovať s tou hlavou štátu, ktorá získala dôveru slovenských voličov. Pre agentúru MTI to uviedol šéf diplomacie László Kovács.

"Z pohľadu medzinárodného posúdenia Slovenska je výhodnejšie, že voľby vyhral Ivan Gašparovič," povedal Kovács. "Voči Vladimírovi Mečiarovi mali vedúci predstavitelia EÚ a NATO dostatočne silné výhrady," pripomenul. "Podľa môjho osobného názoru," dodal Kovács, "by bolo najlepším riešením, keby za prezidenta bol zvolený Eduard Kukan, ktorý je medzinárodne široko uznávaný." Kukan sa však podľa Kovácsa nedostal do druhého kola predovšetkým preto, že nezískal hlasy maďarských voličov.

(čap, ik), PRAVDA

obsah | svět - svet