Slovenská zástava zaviala v centrále NATO

Slovenská vlajka krátko pred 10:00 h zaviala pred hlavným vchodom do bruselskej centrály NATO. Vztýčenie sprevádzala slovenská hymna, rovnako ako vlajky Bulharska, Rumunska, Litvy, Lotyšska a Estónska a Slovinska.

Na slávnostnej ceremónii sa zúčastnili ministri zahraničných vecí všetkých 26 štátov, ktoré alianciu od pondelka tvoria, keď predsedovia vlád siedmich nových krajín vo Washingtone slávnostne odovzdali ratifikačné listiny prístupovej dohody.

Spojené štáty sú depozitom Washingtonskej zmluvy, ktorou bolo v roku 1949 NATO založené.

Na slávnosti sa zúčastnili vlajkonosiči všetkých členských štátov, trávnik medzi starými budovami NATO ožil množstvom farieb. Bolo až prekvapujúce sledovať rozmanitosť uniforiem, ktoré sa pestujú vo veľkej aliancii, koľko farieb výložiek a tvarov čapíc NATO má.

Zatiaľ čo do minulého týždňa stáli stožiare so zástavami 19 členských štátov v kruhu na hlavnom trávniku pri vjazde do areálu aliancie, teraz, po príchode siedmich nováčikov boli zoradené do štvorca o kus ďalej od vchodu okolo oceľového znaku aliancie.

"Na bývalé miesto by sa už nevošli. Je nás veľa," komentoval jeden zo zamestnancov NATO, ktorý pamätá ešte jeho počiatky v 50. rokoch minulého storočia. "Obrad vztyčovania vlajok začína, a to štátnou hymnou Bulharska," ozvalo sa z reproduktorov .

Dychový orchester Najvyššieho veliteľstva NATO v Európe (SHAPE) spustil. Bulharský vojak a vojačka vykonali presne naučené pohyby. Ministrovi Solomonovi Passymu sa chvela spodná pera. Nasledovali národní farby a hymny Estónska, Litvy, Lotyšska, Rumunska, Slovinska a Slovenska: "Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú..." Šéf diplomacie Eduard Kukan stál bez pohnutia, len prehĺtal.

Ministri sa potom odobrali na slávnostné zasadnutie Severoatlantickej rady, na ktoré naviaže ich pravidelná jarná neformálna schôdzka. Hovoriť sa bude hlavne o Kosove a Afganistane.

(ebe), PRAVDA

obsah | svět - svet