S hovorcom slovenskej ženijnej jednotky v Iraku

Od presunu našej jednotky z Kuvajtu do Iraku ubehol už týždeň. Čo všetko ste už za ten čas stihli absolvovať?

- Pracovný deň bol doteraz podriadený budovaniu tábora. V týchto dňoch sa však už mení na rýdzo vojenský - s budíčkom, osobnou hygienou, raňajkami, rozvozom do zamestnania, dopoludňajším zamestnaním, obedom, obednou prestávkou, popoludňajším zamestnaním, večerou a nakoniec večierkou. Teraz je na rade výcvik. Odmínovacie práce prídu na rad na prelome augusta a septembra.

Ocitli sa už ženisti v nejakej nebezpečnej situácii? Ako je to s ich ochranou?

- Tábor je zabezpečený prekážkami, ktoré sa ešte skvalitňujú, je celodenne strážený a vstup do objektu je regulovaný jasnými pravidlami. Pokiaľ ide o bezprostredné ohrozenie životov ľudí, tak k takejto udalosti ešte nedošlo. Je však fakt, že nie celý sektor divízie je taký bezpečný. Útoky na koaličné sily sú zaznamenávané v blízkosti Bagdadu a na príjazdových cestách k nemu. Ak by mali ísť naši ženisti pracovať do takejto oblasti, bude sa musieť na oblasti zabezpečenia ochrany pred útokmi popracovať.

Ako vychádzate s miestnymi obyvateľmi?

Domáci si vo vzťahu k nám zachovávajú pomerne veľký odstup. Aj vzhľadom na náš štátny znak na rukávoch, ktorý práve nepripomína islamskú symboliku, s nami prakticky nikto nekomunikuje. Zároveň sme však nezaznamenali ani prípady nejakých náznakov agresivity. Slovenský tábor sa nachádza v šíitskom regióne so sklonom k tolerancii.

V Iraku teraz panujú až extrémne horúčavy. Znášate to bez problémov?

- Počasie je na slovenské pomery skutočne extrémne. V noci býva niekedy len tesne pod tridsiatkou, denné teploty zase prekračujú 50 stupňov. Naši chlapi sa už celkom solídne aklimatizovali a pri dodržaní nastaveného denného režimu by problémy mať nemali. Zdravotné ťažkosti sú individuálne a príčinou nie sú obyčajne následky tepla, ale nedodržanie zásad života v takýchto podmienkach. V prvom rade ide o prehriatie organizmu, o nedodržanie pitného a stravovacieho režimu a podobne.

Je známe, že v Iraku sú značné problémy s pitnou vodou. Máte jej v tábore dosť?

- Pokiaľ ide o pitný režim, norma na vojaka je 9 litrov vody. Po prvotných problémoch, keď sme museli v Al Hillahu dva dni čerpať zo zásob dovezených z Kuvajtu, veliteľ kontingentu podplukovník Ondřej Novosad "vybavil" lepšie zásobovanie. Teraz je už vody na pitie dosť. Tých spomínaných deväť litrov sa prakticky nedá vypiť. Podľa lekára by to mohlo znamenať žalúdočné problémy. Za normálnych okolností vojaci vypijú od 3 do 6 litrov.

A ako je to so stravou? Necnie sa vojakom za domácou kuchyňou?

- Strava je pomerne slušná, zvyknúť si musíme akurát na ľahké obedy. Hlavným jedlom dňa je večera, keď sa ľudia doslova napchajú. Obyčajne ide o výber z dvoch druhov mäsa, s ryžou alebo zemiakmi a dusenou alebo čerstvou zeleninou. K tomu nejaká kola alebo Fanta, zákusok, ovocie. Za posledný týždeň som nestretol človeka, ktorý by na stravu nadával. Samozrejme, že vojakom chýbajú slovenské jedlá. Tie si dajú za šesť mesiacov doma.

Majú vôbec chlapci nejaký voľný čas? Ako ho trávia?

- Od odletu zo Slovenska si ho veľmi neužili. Okrem videa a premietania z počítača by mala čoskoro prísť na rad aj televízia. Úprimne povedané, krúžky moderného tanca, kalanetiky a podobných aktivít tu asi nevzniknú. Skôr poriadna posilňovňa. Na rad prídu aj karty a leňošenie v chládku. Minimálne jedenkrát týždenne budú priamo v tábore aj bohoslužby.

Zažili ste už aj nejakú kurióznu situáciu?

- Za niečo také je zatiaľ možné považovať správanie amerického manažéra tábora, ktorý sa snaží všetkých ľudí - s ktorými príde do styku - presviedčať o svojej dôležitosti. Medzi jeho najvydarenejšie čísla zatiaľ patril výstup s podplukovníkom Novosadom, ktorého sa pomerne nedôstojným spôsobom pokúšal presvedčiť, že naša štátna zástava nebude na stĺpe pred táborom. Keď si "zaskákal", tak sa dozvedel, že sa mýli. Plán tábora, ktorý nakoniec sám schválil, hovorí jasne, kde sa končí "slovenské územie". A až tam, kde sa skončí, môže pomenší Američan opäť niekomu rozkazovať!

JÁN BORČIN

obsah | svět - svet