Češi zvýšili ochranu úřadu v Palestině

Česká republika posílila v souvislosti s útoky na velvyslanectví některých evropských zemí v arabském světě bezpečnostní opatření svého zastupitelského úřadu v Palestině. Ochrana budovy v Ramalláhu byla zvýšena o jeden stupeň.

Ostraha ostatních českých úřadů v islámských zemích se zatím nemění. Vlády západních zemí posilují bezpečnostní opatření svých velvyslanectví v arabských státech kvůli nepokojům, které minulý týden vyvolalo otištění karikatur proroka Mohameda v dánských a později i v dalších evropských novinách.

Muslimští radikálové v Egyptě, Saúdské Arábii, Sýrii a dalších zemích odpověděli bojkotem dánského zboží. Následovaly útoky na velvyslanectví některých evropských zemí na Blízkém východě. Po celém světě se rozproudila debata o vzájemném respektu a svobodě slova.

České úřady zatím nemají signály, že by velvyslanectvím v Česku - dánskému, norskému nebo například francouzskému - hrozily podobné útoky jako v arabských státech. Zastupitelské úřady nepožádaly o zvýšení ochrany. U některých z nich přesto hlídkuje více policistů, řekla mluvčí ministra vnitra Radka Kovářová.

Evropským diplomatům si kvůli karikaturám stěžoval také Pákistán. Zástupci evropských úřadů v Islámábádu včetně českého na tamním ministerstvu zahraničí o víkendu diskutovali o svobodě projevu. Zobrazení Mohameda se objevily i v českých médiích.

Podle Koláře má část českých velvyslanectví dlouhodobě přísnější bezpečnostní systém, který nesouvisí bezprostředně s událostmi v posledních dnech. Zvýšit ochranná opatření o jeden stupeň může šéf zastupitelského úřadu. Například o odvolání zaměstnanců mise či velvyslanectví ale rozhoduje přímo ministerstvo zahraničí. V čem opatření spočívají, mluvčí z bezpečnostních důvodů nemohl říci.

Pod styčný úřad České republiky v Ramalláhu spadá palestinské autonomní území, tedy Západní břeh a pásmo Gazy.

LIDOVKY, ČTK

obsah | svět - svet